Τεστ Covid σε Pooling;

Pooling, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην εργαστηριακή ανάλυση για να δηλώσει ότι το δείγμα που αναλύεται, ΔΕΝ είναι ενός ατόμου, αλλά είναι μείγμα πολλών άλλων ξεχωριστών δειγμάτων διαφορετικών ατόμων.

Για παράδειγμα, εάν έχουμε τα δείγματα τριών, πέντε ατόμων, τότε μπορεί να ανακατευθούν μεταξύ τους και να δημιουργηθεί ένα νέο “συνδιασμένο δείγμα” που να έχει υλικό από όλα τα δείγματα από τα οποία συνετέθη.

Αυτό μπορεί να φέρει μεγάλη οικονομία στα αντιδραστήρια και στο χρονικό κόστος ανάλυσης γιατί εάν αυτό το “συνδιασμένο δείγμα” βρεθεί αρνητικό σε μία ανάλυση covid , τότε και όλα τα επιμέρους δείγματα από τα οποία αποτελείται, θα πρέπει να είναι θεωρητικά αρνητικά. Με αυτό τον τρόπο, με μία ανάλυση έχει κανείς αποτέλεσμα για τρία – πέντε άτομα ταυτόχρονα.

Εάν όμως το “συνδιασμένο δείγμα” βρεθεί θετικό, τότε γίνεται επιμέρους ανάλυση στα τρία ή πέντε πρωτογενή ατομικά δείγματα, ώστε να βρεθεί ποό ή ποιά είναι θετικά σε covid (και έκαναν το «συνδιασμένο δείγμα» να μετρηθεί ως θετικό), και ποιά είναι αρνητικά.

Η ευαισθησία της ανίχνευσης είναι συγκρίσημη στις μοναδιαίες και στις pooling μετρήσεις. Πρακτικά  η ευαισθησία μένει ίδια, αφού το « συνδιασμένο δείγμα» θα επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χαθεί κάποιο θετικό δείγμα.

Έτσι, με αποδεκτό όριο ανίχνευση τα 100 – ή 200  αντίτυπα ιού ανά αντίδραση, στο εργαστήριο μας μετρήσαμε

  • τα μονήρη τεστ να έχουν ευαισθησία 4 αντίγραφα του ιού ανά αντίδραση
  • τα τεστ pooling να έχουν ευαισθησία 10 αντίγραφα του ιού ανά αντίδραση

 

Σε ποιούς απευθύνεται

Η διαδικασία αυτή για εμάς, είναι αποδεκτή μόνο υπό  προϋποθέσεις και να γίνεται

  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε ασυμπτωματικούς ή μη ύποπτους για θετικότητα εξεταζόμενους*
  • στην ανάγκη κάλυψης μεγάλου αριθμού δειγμάτων με ανελαστική απαίτηση την ελαχιστοποίηση του κόστους (π.χ. εταιρείες)
  • σε μεγάλες σε αριθμό οικογένειες

 

*σε περίπτωση θετικότητας, οι μονήρεις επιβεβαιωτικές αναλύσεις έχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις κόστους και χρόνου αποτελέσματος

 

——————————————————————–

Όταν λοιπόν, κάνετε ένα test Covid PCR, ζητήστε να μάθετε εάν η ανάλυση σας γίνεται σε pool, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι σας παρέχουν και σε ποιά τιμή.

Σχετικά με ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ

Διευθυντής Check Up Medicus από το 2005 τ.Διευθυντής εργαστηρίων ΤΥΠΕΤ 2000-2007 MSc Clinical Biochemistry Molecular Biology Surrey UK BSc Chemistry Athens GR

Δείτε όλα τα άρθρα του/της ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ →