Τεστ αντισωμάτων σε Μηχάνημα – ή το Γρήγορο

Με την αρχή της πανδημίας, η απαίτηση κατασκευής αντιδραστηρίων ανίχνευσης της λοίμωξης ήταν άμεση με ένα τεστ γρήγορο, οικονομικό και αξιόπιστο. Με αυτά τα δεδομένα, αναπτύχθηκαν άμεσα και παρέχονται στην αγορά τα τεστ αντισωμάτων έναντι του covid-19,  σε δύο εκδόσεις, τα γρήγορα ποιοτικά τεστ και τα ποσοτικά που εκτελούνται σε αναλυτές.

Το γρήγορο τεστ αντισωμάτων covid -19 γίνεται σε «πλακάκι» σαν το τεστ εγκυμοσύνης που μπορεί να πάρει κανείς στα φαρμακεία και έχει αυστηρά ποιοτικό χαρακτήρα ( θετικό ή αρνητικό / έχεις ή δεν έχεις).

Θεωρητικά, η αρχή λειτουργίας τους, τούς δίνει την δυνατότητα να έχουν αξιοπιστία 90%, όπως ανακοινώνεται από τις διάφορες κατασκευάστριες εταιρείες. Η αξιοπιστία αυτή θεωρείται ως αποδεκτή στην ανίχνευση αντισωμάτων.

Όμως στην πράξη, τα ποσοστά αυτά από δοκιμές που έχουν γίνει και στην Ελλάδα, σε επιβεβαιωμένα κρούσματα covid, είναι πολύ χαμηλότερα, ακόμα και μικρότερη του 50%.

 

Επιπλέον τα τεστ αυτού του τύπου, έχουν παραχθεί από πολλές διαφορετικές κατασκευάστριες εταιρείες, και έχουν εισαχθεί εσπευσμένα λόγω των αναγκών της περιόδου, πριν ολοκληρωθούν κλινικές δοκιμές αξιολόγησης τους. Για το λόγο αυτό μπορεί να μην έχουν και τα κατάλληλα στοιχειώδη διαπιστευτήρια (π.χ. CE mark – IVD κλπ )

Άποψη μας είναι πως τα γρήγορα τεστ covid-19 θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω της :

  • αδυναμίας ελέγχου της ποιότητας τους
  • εμπράκτως, χαμηλής δυνατότητας ανίχνευσης των αντισωμάτων

 

Τα τεστ σε μηχάνημα – αναλυτή γίνονται με την τεχνολογία που εκτελούνται όλες οι καθημερινές αναλύσεις ορμονών ηπατίτιδας – HIV κλπ. Τα τεστ έχουν θεωρητικά την ίδια δυνατότητα ανίχνευσης – ευαισθησία στο επίπεδο του 90%.

Όμως στην περίπτωση αυτή, τα τεστ έχουν:

  • κατασκευαστεί από εταιρείες κολοσσούς που κρίνονται αυστηρά στο σύνολο των προϊόντων τους
  • διαπιστευτήρια ισχυρά με αξιόλογες κλινικές δοκιμές
  • στην πράξη ποσοστό ανίχνευσης, που φτάνει έως και το 99 % βάσει δοκιμών
  • ποσοτικό αποτέλεσμα δίνοντας νούμερο – μέτρηση της ποσότητας των ανιχνευόμενων αντισωμάτων – κάνοντας την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πιο εύκολη και αξιόπιστη

Με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα στο τεστ που γίνεται σε μηχάνημα, δίνονται αυθημερόν, θεωρούμε πως η επιλογή της εκτέλεσης του τεστ  με αυτό τον τρόπο είναι η μόνη αξιόλογη επιλογή.


 

Στο Check Up Medicus εκτελούμε τα τεστ αντισωμάτων IgM, IgG, IgA  αποκλειστικά σε μηχάνημα –  αναλυτή της εταιρείας Snibe που είναι για την ώρα (Ιούνιος 2020) ο πλέον αξιόπιστος για αυτή την μέτρηση

Σχετικά με ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ

Διευθυντής Check Up Medicus από το 2005 τ.Διευθυντής εργαστηρίων ΤΥΠΕΤ 2000-2007 MSc Clinical Biochemistry Molecular Biology Surrey UK BSc Chemistry Athens GR

Δείτε όλα τα άρθρα του/της ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ →