Βγήκε το test αντισωμάτων θετικό. Έχω ανοσία – δεν ξανακολλάω;

Θεωρητικά, τα αντισώματα IgG που αναπτύσει ο οργανισμός, είναι τα αναμνηστικά αντισώματα που μας προστατεύουν από τις επαναλοιμώξεις από μικρόβια – παράσιτα – ιούς.

Στην περίπτωση των ιών, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η φυσική ανοσία δεν είναι επαρκής για την εκρίζωση του ιού ή την επανενεργοποίηση της λοίμωξης ή και την μεταδοτικότητα του ιού από τον φορέα του.

Τρανταχτά παραδείγματα είναι η ηπατίτιδα C,  ο έπης σε πολλές του μορφές (επιχείλιος – γεννητικών οργάνων κ.α.) αλλά και πολλές μορφές γρίπης.

Η εκτίμηση για την συμπεριφορά του φυσικού μας ανοσοποιητικού μέσω των αντισωμάτων έναντι του covid χρειάζεται χρόνο. Χρόνο για να εκτιμηθούν η:

  • αποτελεσματικότητα της προφύλαξης
  • διάρκεια σε χρόνο – χρόνια της προφύλαξης

Συμπερασματικά, δεν γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο για την φυσική ανοσία έναντι του covid-19.

Υποθέτουμε βάση ενδείξεων πως για ένα διάστημα τα αντισώματα έναντι του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού που έχουν αναπτυχθεί,  λογικά, λειτουργούν προστατευτικά έναντι επαναμόλυνσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει αποκλείεται να ξανανοσήσουν. Έχουν ήδη αναφερθεί κάποια περιστατικά αναζωπύρωσης της λοίμωξης.

Παραμένουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί έναντι του κορωνοϊού σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και μέχρι να βρεθεί εύκολη και αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι.

Σχετικά με ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ

Διευθυντής Check Up Medicus από το 2005 τ.Διευθυντής εργαστηρίων ΤΥΠΕΤ 2000-2007 MSc Clinical Biochemistry Molecular Biology Surrey UK BSc Chemistry Athens GR

Δείτε όλα τα άρθρα του/της ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ →